Bij het creëren en realiseren van een totale gebruikerservaring hanteer ik verschillende onderzoeksmethoden, strategieën en technieken. Deze bieden ondersteuning voor ontwerp- en praktijkgericht onderzoek, maar ook bij het verzamelen en analyseren van data en dat er binnen het ontwerpproces iteratief wordt gewerkt. Daarnaast werk ik graag met gestructureerde planningsmethodes zodat het proces volgens de planning verloopt.
Methoden
CMD Method Pack & Design Method Toolkit
Tijdens mijn opleiding heb deze onderzoeksmethoden regelmatig gebruikt. Ze bieden een reeks bibliotheek-, veld-, laboratoriumonderzoeken, maar ook
co-reflectiemiddelen om reflectie op de producten te krijgen van peers en andere betrokkenen, en workshop middelen die helpen bij het ontwikkelen en creëren van producten. Tenslotte heeft de CMD-method pack Stepping Stones kaarten die helpen bij het maken van kleinere producten (low fidelity prototypes).
De CMD Method Pack is ontwikkeld door de Hogeschool Amsterdam en Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De kaartenset is voor ontwerpgericht onderzoek en helpt je om te oriënteren op je project plannen. De Design Method Toolkit is ontwikkeld door MediaLAB Amsterdam en werkt op dezelfde manier als de CMD Method Pack.
This Is Service Design Thinking & Doing


De This Is Service Design Thinking en Doing zijn twee verschillende boeken die verschillende onderzoeksmethoden en strategieën bevatten. Ze kunnen ook een goede bijdrage leveren bij verschillende onderzoeken
De This Is Service Design Thinking is een interdisciplinaire benadering van het ontwerpen van diensten. Dit boek is samengesteld om het opkomende veld van service design te beschrijven en te illustreren en het leren kennen van co-creatieve en gebruiksgerichte benaderingen. De grenzen tussen producten en diensten vervagen en deze methodes en strategieën zorgen voor een andere manier van denken.
De This Is Service Design Doing ondersteunt je bij het tot stand brengen van een klangerichte cultuur en hoe je de kwaliteit en interactie tussen dienstverleners en klanten kan verbeteren. Je leert de richtlijnen voor het faciliteren van workshops, het uitvoeren van alle belangrijke service design methoden, het implementeren van concepten in de praktijk, en het succesvol inbedden van service design in een organisatie.
Strategieën
Design Thinking
In de opleiding heb ik binnen de projecten gewerkt met het design thinking proces. Design thinking geeft namelijk handvatten om (complexe) vraagstukken op te lossen en inzichtelijk te maken en dit op een creatieve en innovatieve manier te kunnen realiseren. Hierbij staat de gebruiker en zijn behoeftes centraal; het draait om het begrijpen van de mensen voor wie een product of dienst ontwikkeld wordt.
Binnen dit iteratief proces worden de verschillende fases; Empathize, Define, Ideation, Prototype en Test doorlopen en wordt dit proces meerdere keren herhaald. Op deze manier zullen er stapsgewijs tussentijdse oplossingen worden ontwikkeld die inzichten geven en het ontwerpproces in een specifieke richting sturen.

Double Diamond

De double diamond model is eigenlijk het toepassen van design thinking, alleen wordt dit op een andere manier gedaan. Het weergeeft de fases ‘Discover, Define, Develop en Deliver’. Het model bestaat uit twee ‘diamanten’. De eerste diamant onderzoekt de “problem space“. Door informatie te verzamelen (divergeren) en een ontwerpopgave te definiëren (convergeren) zorg je ervoor dat het juiste probleem wordt aangepakt. De tweede diamant onderzoekt de “solution space“. Door oplossingsrichtingen te bedenken (divergeren) en één of enkele beloftevolle oplossingen uit te werken (convergeren) zorg je voor een goede en gevalideerde oplossing.
Technieken
Paper Prototype
Voor het realiseren van concepten en prototypes kunnen paper prototypes erg handig zijn. Met een paper prototype kun je gemakkelijk en snel een impressie van een concept of ontwerp laten zien en vervolgens ook testen voordat je hierin veel tijd en geld investeert.
Scrum – Agile
Ik heb in verschillende projecten met Scrum gewerkt. In multidisciplinaire teams werkten we in sprints van twee weken en werd er aan het eind van elke sprint een prototype opgeleverd. Deze werkwijze zorgt ervoor dat binnen het ontwerpproces iteratief en gestructureerd wordt gewerkt. Ook helpt het makkelijk om prioriteiten te stellen. Daarnaast kan het ontwerpproces voortdurend worden getest, geëvalueerd en worden bijgestuurd.

CMD-Routekaart

De CMD-routekaart is een onderzoeksopzet die wordt gebruikt om ontwerpdoelen te behalen en antwoord te krijgen op de bijbehorende deelvragen die per iteratie worden gesteld. Deze methode is ontwikkeld door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het biedt structuur om planmatig te werken. Tijdens mijn minor en afstuderen heb ik hiervan gebruik gemaakt.